Hoe behandel ik mijn lederen bekleding?

Hoe behandel ik mijn lederen bekleding?

Je hebt het vast eerder gehoord. Wat glimt het leer mooi, ik hoef het dus niet schoon te maken. Leer hoort niet te glimmen, leer heeft van origine een matte finish. In dit blog bericht geven we je een korte uitleg over wat leer precies is en hoe je dit product het beste kunt onderhouden.

Wat is leer nou precies?

Voordat we uitleggen hoe je leer schoon kunt maken, vertellen we wat leer precies is. Leer is een zeer duurzame stof die van huiden wordt gemaakt. Het is een natuurlijk en milieuvriendelijk materiaal. De leren autobekleding bestaat al sinds de mens auto’s produceert.

 Leer wordt niet gemaakt, maar is gegroeid. Het is een natuurproduct en wordt middels diverse methoden bewerkt tot een gewenst eindproduct. Voor het langere antwoord duiken we er in deze blog iets dieper in.

Diverse huiden

In de leerindustrie wordt voornamelijk gebruik gemaakt van runderleer, maar er zijn meerdere leersoorten. Naast koeien- of varkenshuiden zijn er ook huiden van dieren die als luxer worden beschouwd. Deze huiden worden bewerkt tot bijvoorbeeld hertenleer, lamsleer en kalfsleer. Ook de huiden van krokodillen en slangen kunnen tot leer worden verwerkt, evenals vossen- en konijnenhuiden, of vissenhuiden. Het verwerken van huiden van een aantal diersoorten is omstreden, bijvoorbeeld omdat het een beschermde diersoort betreft.

Verschillende lagen

Een dierenhuid bestaat uit drie lagen. De opperhuid is de huid die wij tijdens het leven van het dier zien. Daaronder zit de leerhuid (nerflaag of full-grain laag) die uiteindelijk gebruikt wordt. Het onderhuids bindweefsel is de derde laag. De bovenste en onderste laag worden verwijderd. De leerhuid kun je daarna op diverse manieren behandelen tot een gewenst eindproduct.

 Leer ademt!

Je leest het goed, leer ademt en je kunt je voorstellen dat dit het comfort tijdens het autorijden ten goede komt. Ondanks dat leer een erg sterke materiaal is, is het daarnaast ook flexibel. Dit komt net als zijn luchtdoorlatende functie het comfort ten goede. Stel je voor dat je autostoel zich niet vormt naar jouw rug en benen. Het kan zijn dat leer bij aanschaf nog wat stuf en hard is, maar dit is normaal en hier hoef je je geen zorgen over te maken. Leer vormt zich naar het gebruik.

Hoe reinig ik mijn leer? Shinelab helpt

STAP 1: STOFZUIGEN EN DROOG VUIL VERWIJDEREN

Net als bij stoffen bekleding begin je bij het reinigen van leren autobekleding ook met stofzuigen. Je verwijdert bij deze stap al het droge en losse vuil. Let vooral bij leer reinigen op dat je geen scherpe randen aan je stofzuiger hebt die krassen kunnen veroorzaken. Ook is het belangrijk om bij het leer schoonmaken het droog reinigen nooit over te slaan. Zo voorkom je krassen door los vuil als je gaat wrijven in de volgende stappen.

Leren bekleding stofzuigen? Jazeker! Zorg altijd dat eerst het droge vuil weg is voor je het leer gaat behandelen. Zorg er natuurlijk wel voor dat er GEEN scherpe randen van de stofzuiger over het leer gaan!

STAP 2: REINIGEN MET REINIGINGSMIDDEL VOOR LEER

Bij deze stap ga je de bekleding reinigen met een voor leer ontwikkeld reinigingsmiddel. Je kunt hiervoor Shinelab Revive voor gebruiken. Dit is een mild reinigend middel met een aangename kokos geur. Wij raden aan om dit te gebruiken in combinatie met een paardenhaarborstel borstel die geschikt is voor lederen bekleding. Spray de lederreiniger over de bekleding en schrob de meest hardnekkige vlekken weg met de borstel. Laat het product eventueel even inwerken.

Leer en schoonmaakmiddel, kan dat geen kwaad? Onze Shinelab Revive is een leervriendelijk reinigingsmiddel die helemaal veilig gebruikt kan worden voor het schoonmaken van leer. Of het nu in de auto of de leren bank in huis gaat.

STAP 3: DROOG AFNEMEN

Is alle leren bekleding behandeld met reinigingsmiddel? Dan kunnen we door naar de volgende stap: het droog afnemen van de bekleding. Neem de leren bekleding af met een schone en droge microvezeldoek. Zorg dat alle resten van het reinigingsmiddel goed verwijderd zijn. Wanneer je leer gaat schoonmaken is het daarna goed verzorgen van groot belang om de leren bekleding soepel en mooi te houden. Zorg er daarom voor dat het reinigingsmiddel goed verwijderd is voor je met eventuele volgende producten aan de slag gaat.

Microvezel is een synthetisch materiaal met een vezel dunner dan een mensenhaar! Hierdoor veroorzaakt het geen krassen en kan het zelfs in de moeilijkste hoekjes stof en vuil verwijderen.

STAP 4: VERZORGEN

Deze stap is zeer belangrijk bij het reinigen en onderhoud van lederen bekleding. En meteen het grote verschil met het reinigen van stoffen bekleding. De juiste verzorging van je leer voorkomt scheuren en beschadigen. Voor de verzorging van leren bekleding kun je gebruik maken van een zogenaamde conditioner. Dankzij de toegevoegde etherische oliën in Shinelab Revive wordt het leer niet alleen gereinigd maar ook diep verzorgd. Mocht je toch nog een leer conditioner willen gebruiken, gebruik dan altijd een schone zachte doek en breng het product aan met cirkelende bewegingen.

Leer in in principe niks meer dan een huid. Net als onze huid, heeft leer van tijd tot tijd wat verzorging nodig. Door het regelmatig verzorgen of invetten van leer voorkom je dofheid en scheurtjes.

Terug naar blog

Lees meer over Shinelab